4 veelvoorkomende problemen in de industrie – Hoe ontlast ik medewerkers?

Op de werkvloer in de industrie kunnen zich regelmatig problemen voordoen. Denk eens aan uw bedrijf of het bedrijf waarin u werkt. Hoe zit het bijvoorbeeld met de veiligheid op de werkplaats? Hoe hoog ligt het ziekteverzuim? Hoe zit het met de productiviteit? En kunnen de medewerkers wel ergonomisch werken? In deze blog lichten wij vier veelvoorkomende problemen op de werkvloer in de industrie toe en leiden we u naar de makkelijkste en efficiëntste oplossing!

Vier veelvoorkomende problemen in de industrie:
  1. Veiligheid op de werkplaats in de industrie
  2. Ziekteverzuim in de industrie
  3. Productiviteit in de industrie
  4. Ergonomisch werken in de industrie

Probleem 1: Veiligheid op de werkplaats in de industrie

Eén van de belangrijkste punten op de werkplaats is natuurlijk veiligheid. Een punt dat vaak begint bij de werkgever. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat medewerkers op de juiste manier geïnstrueerd zijn en dat ongecontroleerde acties voorkomen worden. Indien dit niet op de juiste manier gebeurt, zullen werknemers wellicht zelf creatieve en gevaarlijke oplossingen bedenken, waardoor veiligheid op de werkplaats niet meer gegarandeerd kan worden.

Stelt u zich eens voor: een medewerker wil graag een rol oppakken met een heftruck, maar deze rol staat verticaal opgeslagen. Hij kiest ervoor de rol omver te duwen, zodat de rol horizontaal komt te liggen en makkelijker op te pakken is met de heftruck. Helaas, er is één ding wat de medewerker vergeten was: zijn collega. Tijdens deze actie komt zijn collega namelijk vast te zitten tussen de omvallende rol en de machine. Auw! Dat moet voorkomen worden!

Naast de veiligheid van de medewerkers, dient ook de veiligheid van producten gewaarborgd te worden. Ook dit valt onder veiligheid op de werkplaats in de industrie. Verkeerd handelen kan ervoor zorgen dat producten sneller beschadigd raken, wat leidt tot meer afkeur of afval van de producten. En ook dat wilt u natuurlijk voorkomen!
Medewerkers ontlasten tilhulp

Probleem 2: Ziekteverzuim in de industrie

Ongecontroleerde veiligheid op de werkplaats, kan leiden tot langdurig ziekteverzuim. Dit kost de werkgever geld, maar is vooral nadelig voor de medewerker. Hij kan namelijk (tijdelijk) niet werken. Als gevolg van een ongeluk, kan het mogelijk zijn dat een medewerker voor langere duur moet revalideren of herstellen.

Gemiddeld ziekteverzuim industrie

In 2020 zagen we een gemiddeld ziekteverzuim in de industrie van maar liefst 6,1%. Dit is dus een probleem in de industrie dat extra aandacht verdient. En dan voornamelijk ziekteverzuim door lichaamsklachten. Vaak worden deze klachten veroorzaakt door het uitvoeren van jarenlang (onnodig) fysiek werk. Na enkele jaren kan dit er bijvoorbeeld voor zorgen dat de heup van een medewerker verslijt of dat de rug van een medewerker overbelast raakt. Hiervoor zal hij tijd nodig hebben om te revalideren. Dat wilt u als werkgever natuurlijk voorkomen om twee redenen: 1) het welzijn van uw medewerkers, en 2) het uitvallen van uw medewerkers.

Probleem 3: Productiviteit in de industrie

Het uitvallen van een collega heeft vervolgens weer invloed op de productiviteit op de werkvloer. Uw loyale medewerker, die zijn werk uitstekend uitvoerde en gewend was aan de routine, zal vervangen moeten worden. Hierdoor zal het werk voor een periode minder efficiënt en effectief uitgevoerd kunnen worden. Dit is niet het enige wat effect kan hebben op de productiviteit binnen uw bedrijf. Productiviteit zit hem, naast ervaring, namelijk ook in de werkwijze. Door zo efficiënt mogelijk te werk te gaan, kan er op een dag meer werk verzet worden en zal de productiviteit dus verhoogd worden. Op die manier wordt u als bedrijf concurrerender en kunt u het verschil maken in de industrie. Door middel van de productiviteit te verhogen kunt u meer werk verzetten in een kortere tijd, dus heeft u minder kosten. Het werk dat verzet wordt, levert onderaan de streep meer geld op.

Door bijvoorbeeld gebruik te maken van slimme technieken is het mogelijk om werk voor drie personen, te laten verzetten door één persoon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tilhulp. Voor het optillen van een hekwerk zouden, zonder machines, drie medewerkers nodig zijn. Met een goede tilhulp kan dit door één persoon worden gedaan op een snellere en veiligere manier. Win-win!
Tilhulp ontlast medewerkers

Probleem 4: Ergonomisch werken in de industrie

De laatste belangrijke factor op de werkvloer in de industrie, is ergonomisch werken. Een goede ergonomie zorgt ervoor dat het werk op een veiligere en productievere manier uitgevoerd kan worden en leidt daarnaast tot minder ziekteverzuim. Een slechte ergonomie in de industrie wordt vaak veroorzaakt door verkeerd tillen, te veel tillen of te vaak tillen. Dit leidt vervolgens tot meer ziekteverzuim of ontevreden, vertrekkende medewerkers, wat vervolgens weer leidt tot een lagere productiviteit of meer product afkeur.

Zorg dus voor een veilige werkplek met de juiste hulpmiddelen, zodat de medewerkers beter, met meer plezier, eenvoudiger en met minder risico hun werk kunnen doen.

Zijn deze problemen herkenbaar binnen uw bedrijf? Download hier meer informatie over ‘de 6 oplossingen om uw werknemers te ontlasten’ en ontdek wat u kunt doen om uw medewerkers probleemloos door hun dag te laten komen!

Downloads

Meer informatie?

Meer informatie?

Bent u benieuwd wat Roosen BPL voor uw bedrijf kan betekenen of ontvangt u graag meer informatie over onze handlingsystemen?

Neem contact met ons op voor vragen, advies of om vrijblijvend een afspraak te maken.

Jos Horsch

Neem snel contact op